Dag 3: 19 juli 2017. New York

Vanmorgen zijn we rond acht uur opgestaan. We hebben om 11 uur de tour van Statue Cruises naar de Statue of Liberty en Ellis Island, en we willen zeker op tijd zijn. Er zullen nl. ook weer strenge controles vooraf zijn. Eerst maar eens ontbijten. Stijn begint de dag goed met een gezond ontbijt: donut met cornflakes.  Na het ontbijt pakken we de metro naar Battery Park. Het swipen van de metrocard gaat in één keer goed! Een half uurtje later komen we in aan in Lower Manhattan. We halen onze tickets op en  kunnen eigenlijk meteen door naar de Security Check. Het gaat hier net als op een vliegveld, dus alles en iedereen door de scan. De veiligheid staat zeker hier voorop. Het gaat gelukkig nogal snel en om kwart voor elf gaan we de boot op naar het Vrijheidsbeeld. Het uitzicht vanaf de boot is super! Zeker ook prachtig is de skyline van Manhattan. Eenmaal van boord gaan we eerst de Crown in. Het is ontzettend warm vandaag, zeker meer dan dertig graden. Hier worden we dan ook voor gewaarschuwd. We moeten immers 354 treden op. Of zoals de man van de kaartjes zegt: ‘slow and steady’, nou dan komt het wel goed. Het viel gelukkig nogal mee. Timo en Stijn zijn wel eerder boven, dat wel. Je kunt er met ongeveer een man of zes staan, dus heel lang kunnen we niet boven blijven. Het uitzicht is natuurlijk mooi, maar nog leuker is het om alles eens van binnen te zien.

Als we weer beneden zijn, lopen we richting de boot om naar Ellis Island te gaan. We zijn ondertussen al behoorlijk gaar van de warmte. Op de boot blijven we bewust op het onderdek en drinken een koude cola. Na een paar minuutjes komen we al aan op Ellis Island, niet als immigrant gelukkig. Maar miljoenen zijn ons al voorgegaan. Het is interessant om op de oude foto’s te zien hoe dat vroeger hier ging. Je kunt ook kijken of je achternaam op komt in het systeem, maar er zijn geen Akkermansen en van der Veekens  geëmigreerd naar de USA. Wat niet is….. Corné zorgt er al wel voor dat hij een certificaatje uit kan printen waarop staat dat hij is toegelaten! We blijven hier niet te lang, want we moeten om 4 uur bij het One World Trade Centre zijn. Weer op het vaste land gaan we eerst wat eten. We vinden een Subway en bestellen onze favoriete broodjes. Hierna wandelen we naar de Charging Bull, het symbool van Wall Street. We kwamen erachter dat we een paar jaar geleden er vlakbij hadden gestaan, maar hem niet gevonden hadden. Het was er erg druk met toeristen. We lopen snel door en gaan Wall Street ook nog even in. Dan door naar One World Observatory. Wat was dit gaaf! In een oogwenk staan we op verdieping 102! In de lift krijg je rondom je heen een mooie 3D-film te zien. Boven zijn er op grote schermen beelden van New York te zien. Wanneer de schermen omhoog gaan, zie je opeens het uitzicht. Dit was wel een ‘wauwmomentje’. Op 400 meter hoogte is het uitzicht werkelijk fantastisch! We lopen rustig rond en maken weer veel foto’s.

Als we weer beneden staan, lopen we door de Occulus, een nieuw futuristisch treinstation. Erg mooi om te zien. We besluiten om nog wat rond te lopen in Manhattan, totdat we iets tegenkomen om te gaan eten. Het wordt Little Italy, pizza dus. En ik als matige pizzaliefhebber moet zeggen: erg lekker! Na het eten lopen we Broadway Street een eindje af op zoek naar een metro. Hier weer gedonder met de Metrocard. Uiteindelijk mogen we van de metrodame voor niks doorlopen. Wat een gedoe zeg. Rond half negen zijn we terug op de kamer en kunnen we nog wat relaxen. Morgen onze laatste dag in New York.